Apa Risiko Beli Tanah Lot Yang Tiada Geran Individu (Lot Lidi/ Geran Kongsi)

Murah betul lot tanah tu, boleh dapat bawah harga pasaran. Tapi bila tanya detail dekat ejen jual tanah tu rupa-rupanya lot tanah geran kongsi lebih dari 2 orang. Patutla murahkan. Memang nampak murah, kadang-kadang tu boleh dapat harga bawah pasaran, kes owner nak pakai duit cepat.

Kegiatan menjual lot lidi yang semakin berleluasa berpunca daripada masalah harga rumah yang semakin mahal, tiada ilmu berkaitan dengan urusan jual-beli hartanah dan keinginan untuk membina rumah di atas tanah sendiri dan sering tertumpu di kawasan pinggir bandar, yang mana sasaran pembelinya terdiri dari penduduk-penduduk kampung, pesara atau keluarga muda.

TAKRIFAN

MAKSUD LOT LIDI :
Sebidang tanah yang mempunyai geran yang sah, tetapi kemudiannya dipecah-pecahkan lot kecil untuk dijual semula dengan tujuan untuk membina rumah.

PEMEGANG AMANAH :
Salah seorang yang melantik diri sendiri atau dilantik oleh pembeli-pembeli lot lidi untuk memegang amanah bagi semua pembeli dan hanya namanya seorang yang didaftarkan di dalam geran.

SURAT PEMEGANG AMANAH :
Surat berupa perjanjian di antara pembeli-pembeli dengan Pemegang Amanah yang menyatakan bahawa Pemegang Amanah akan memegang hak di atas tanah berkenaan. Ia juga dipanggil Surat Ikatan Amanah.

PUSAKA :
Prosedur pembahagian tanah kepada waris selepas berlakunya kematian pemilik tanah.

RISIKO BELI TANAH LOT BANGUNAN TIADA GERAN INDIVIDU (LOT LIDI / GERAN KONGSI)

1. Tidak Boleh Dipindah Milik Kepada Pembeli

Sekiranya salah seorang pembeli lot lidi ingin menjual semula lotnya kepada orang lain, tiada prosedur undang-undang yang sah boleh dilaksanakan untuk urusan jual beli berkenaan melainkan mereka terpaksa membuat Surat Pemegang Amanah baru yang memerlukan Pemegang Amanah sendiri untuk melaksanakannya. Sekiranya Pemegang Amanah itu enggan untuk menukar nama atas apa-apa sebab (perbalahan, tiada masa, malas, nyanyuk, sudah meninggal dunia atau sebagainya) maka proses pertukaran nama itu tidak boleh berlaku.

2. Nama Pembeli Tiada Dalam Geran

Dokumen yang menunjukkan anda ialah seorang pemilik di dalam lot lidi hanyalah dengan melalui Surat Pemegang Amanah sahaja. Hanya seorang yang akan menjadi Pemegang Amanah bagi kesemua pemilik-pemilik lot lidi dan nama Pemegang Amanah itu sahaja yang akan didaftarkan di dalam geran. Sebagai contoh jika ada 12 orang pembeli lot lidi di dalam satu kawasan, nama Pemegang Amanah akan tertera di dalam geran sebagai mewakili 11 pembeli yang lain. Pemegang Amanah ini boleh jadi terdiri daripada salah seorang pembeli lot lidi atau boleh jadi juga pemilik asal tanah berkenaan. Hakmilik adalah punca kuasa yang sangat penting di dalam apa-apa urusan tanah. Jika nama tiada di dalam hakmilik, mereka tidak layak untuk berurusan apa-apa mengenai tanah berkenaan walaupun diikat dengan Surat Pemegang Amanah.

3. Tidak Tahu Kedudukan Sebenar Tanah

Seringkali berlaku kepada pembeli yang berurusan secara online, belum sempat untuk tengok lot tanah tapi di push oleh owner untuk segera beli sebelum dikebas orang lain.

4. Tidak Boleh Bina Rumah Secara Sah Di Atasnya

Lot lidi lazimnya ialah lot yang bersyarat pertanian. Membina rumah di atas lot bersyarat pertanian adalah kesalahan serius seperti yang termaktub di dalam Seksyen 125 Kanun Tanah Negara. Anda akan dikenakan denda atau tanah anda boleh dirampas.

5. Tidak Boleh Digadaikan Kepada Bank Untuk Mendapatkan Pinjaman

6. Tidak Boleh Diwariskan Kepada Waris Apabila Pembeli Meninggal Dunia

Ini adalah risiko terbesar yang perlu dihadapi oleh pemilik-pemilik lot lidi. Jika Pemegang Amanah meninggal dunia, pembeli-pembeli lot lidi bolehlah diibaratkan seperti layang-layang terputus tali. Memang benar mereka boleh melantik Pemegang Amanah yang baru, tetapi prosedurnya bukanlah semudah seperti yang disangka. Anda akan berhadapan dengan ketidaktentuan, prosedur pesaka yang rumit, masa yang lama, kos yang tinggi dan kemungkinan berlaku perbalahan yang berpanjangan.

7. Tanah Masih Menjadi Hak Pemilik Asal

8. Tidak Layak Dapat Pampasan Jika Tanah Diambil Oleh Kerajaan

Jika Kerajaan berhasrat untuk membuat pengambilan di atas tanah berkenaan kerana sebab-sebab tertentu, pembeli lot tidak mempunyai apa-apa hak untuk menuntut pampasan daripada Kerajaan. Hanya Pemegang Amanah yang akan dipanggil untuk sesi pendengaran malah wang pampasan akan diberikan kepada Pemegang Amanah sahaja. Pembeli-pembeli lot perlu berurusan dengan Pemegang Amanah untuk membahagi-bahagikan wang pampasan.

9. Tidak Boleh Dipindahmilik Kepada Waris

Oleh kerana nama pemilik-pemilik lot lidi tidak didaftarkan di dalam geran, waris-waris si mati tidak boleh memulakan prosedur pesaka kerana secara teorinya tanah berkenaan adalah milik Pemegang Amanah.

10. Terdedah Kepada Unsur-Unsur Penipuan Dan Perbalahan

JANGAN TERPEDAYA DENGAN KATA-KATA PENJUAL LOT LIDI SEPERTI :

1. Akan membuat tukar syarat atas tanah itu selepas semua lot habis dijual.

2. Akan mengemukakan pelan pembangunan kepada pihak berkuasa.

3. Akan pecahkan lot secara betul menggunakan juruukur berlesen pada masa akan datang.

4. Sempadan lot lidi akan ditanam dengan batu sempadan.

5. Nama akan ditukar secara automatik jika Pemegang Amanah meninggal dunia.

6. Tidak akan ada masalah kerana ada Surat Pemegang Amanah.

7. Lot lidi adalah sah dari segi undang-undang.

Untuk info, PTG (Pejabat Tanah Dan Galian) menasihatkan supaya mengelakkan diri dari terlibat dengan pembelian lot lidi. Biarlah membeli tanah atau rumah yang mahal sedikit asalkan mengikut lunas undang-undang kerana ia akan membantu sekiranya terdapat masalah-masalah pada masa akan datang. Adalah dikhuatiri kediaman idaman anda yang sepatutnya memberi keselesaan kepada keluarga dan boleh diwariskan kepada anak-anak akan berakhir dengan kerugian yang besar, perbalahan keluarga dan penyesalan di kemudian hari.

KESIMPULAN

Penyelesaian untuk beli tanah lot murah tapi waktu sama mengelak terbeli lot lidi ni mudah je. Kongsi lah beli tanah pertanian 1-2 ekar bersama kawan-kawan atau saudara. 1 ekar boleh pecah 6 lot banglo, selepas ditukar syarat ke kediaman. Tapi proses lama sikit lah dan kena usaha sikit. Tempuh jalan susah sikit takpe, janji dapat lot tanah bergeran dan sah sah ada nama kita. Yang jadi berleluasa lot lidi ni (selain penjual yg ambik kesempatan), adalah diri kita sendiri yang nak cari jalan shortcut, nak yg murah dan mudah.

Contoh: Kalau 1 ekar RM 300k di Hulu Langat, kongsi beli 6 org baru RM 50k (tambah RM 10k untuk kos tukar syarat, premium dan lain-lain), total baru RM 60k dah boleh dapat lot banglo individu size ~4500-4800 kaki persegi, selesa sangat dah tu untuk bina rumah banglo. Berbanding beli lot yg dah siap mungkin RM 120k per lot utk 4000kps. Nak dengan taknak je, stop bagi alasan. Cari solusi berlandaskan undang-undang.

Dan tanah lot anda yang kosnya cuma RM 60k tu, bolehlah dicagarkan pulak pada bank untuk dapat modal bina rumah. Rumah 1500kps dengan 3 bilik 2 bilik air yg selesa baru RM 160- RM 170k. Bayar bank bulanan baru ~RM750 (jika pinjam RM 150k).

Eh, beli kereta baru yg susut nilai tu boleh je bayar RM 1000 sebulan? Jadi kos keseluruhan (anggaran) dengan RM 210k sudah dapat rumah banglo, yang harga sebenarnya lebih setengah juta jika pembeli melalui developer. (RM 500k pun sebenarnya boleh dpt apartment aje sekarang ni…huhu).

Ini sekadar contoh jika nak rumah besar yg selesa. Kalau masih rasa mahal dan tak mampu, kecikkan lah sedikit selera kita. Buat lah rumah 800 kaki persegi dulu, boleh renovate kemudian bila ada modal tambahan. (duduk flat relaks je 600 kaki persegi kan..? Hehe). Ini 800 kaki persegi siap ada tanah dan laman tau!
Kita buat dia kan, bukan dia buat kita. Tepuk dada, tanya poket.

Sharing is caring!

Facebook Comments