Cara Jual Rumah Di KUANTAN , Ejen Hartanah Kuantan Bantu Urusan Jual dan Beli Rumah Anda Dengan Cepat Melalui Perunding Hartanah Berdaftar Di Bandar Kuantan Pahang

Bagaimana cara jual rumah dan proses jualan rumah ?

Hai saya Shah Zaidi, Secara ringkasnya, saya berkongsi kepada anda Panduan dan Cara Jual Rumah, di Malaysia mungkin ianya dapat membantu anda dalam urusan jualan rumah anda.

 

Langkah 1

HARGA RUMAH PERLU DITETAPKAN TERLEBIH DAHULU

CARA TETAPKAN HARGA RUMAH

1. Semak Harga Hartanah Di Kawasan Sekitar.

Untuk semak nilai pasaran ni anda kena beri butiran berikut dan hubungI jurunilai hartanah yang senang untuk anda berurusan :

– Jenis rumah
– Alamat lengkap
– Saiz lot dan binaan rumah
– Kedudukan lot (intermediate, corner atau end lot)
– Bilangan bilik
– Butiran ubahsuai, jika ada

Untuk membantu anda mengetahui nilai hartanah anda, anda boleh merujuk dengan penilai hartanah atau ejen hartanah yang berdaftar dan  dipercayai. Mereka akan memberi nilai rumah anda yang sebenar dan harga yang harus anda tetapkan berdasarkan data pasaran, jenis rumah dan harga rumah yang serupa di kawasan sekitarnya.

 

 2. Periksa Spesifikasi Bangunan

Fizikal bangunan rumah juga perlu diambil kira dalam proses menentukan harga rumah yang ingin dijual. Sebagai contoh kerosakan yang perlu dikira dan kos-kos pembaikan yang terlibat supaya nilai rumah tidak turun dan pembeli berpuas hati untuk membeli rumah tersebut.

 

3. Buat Kajian Permintaan Perumahan Di Kawasan Rumah.

Kenapa perlu buat kajian permintaan dan persaingan di kawasan perumahan ?, ianya kerana harga pasaran ini berguna untuk tahu anggaran harga yang ingin dijual.

Pentingnya anda membuat kajian pesaing anda, adalah supaya anda tidak terlalu menetapkan harga yang terlalu mahal dan juga tidak terlalu murah, untuk mengelakkan kerugian. Contohnya harga pasaran rumah anda adalah RM 350 000, tapi jiran anda yang selang beberapa buah rumah pula jual bawah harga pasaran iaitu RM 310 000, sudah pasti rumah anda susah untuk terjual, pembeli mencari harga yang lebih murah.

Jadi, bagaimana cara untuk semak harga permintaan dan pesaing ?

  • Semak melalui online harga pasaran taman perumahan anda, pastikan sama keluasan dan rekabentuk agar mudah untuk membuat anggaran rumah. Seperti di mudah.my, propertyguru.com, durianproperty, dan banyak lagi portal hartanah.

  • Cara yang paling senang, tanya terus kepada Ejen Hartanah rumah anda, khidmat rundingan awal secara percuma.

 

4. Ambil Kira Faktor Yang Boleh Memberi Kesan Kepada Harga Rumah.

Elakkan letak harga terlalu tinggi jika:

  • Rumah di kawasan yang kerap bermasalah. Sebagai contoh, rumah berhampiran kawasan tanah runtuh atau kadar jenayah yang tinggi.

  • Rumah pangsapuri tingkat paling atas. Permintaan sangat kurang untuk unit jenis ini terutama pangsapuri yang tiada kemudahan lif.

  • Rumah yang ada kerosakan. Pastikan anda baiki kerosakan rumah sebelum menjual. Kerosakan seperti retak dan bocor akan merendahkan harga rumah.

  • Rumah berhampiran stesen pencawang TNB atau kabel berkuasa tinggi. Ada kajian mengatakan terdapat risiko kesihatan jika tinggal berdekatan stesen pencawang. Kajian ini tidak mempunyai bukti yang kukuh , tapi pembeli akan rasa ragu-ragu untuk buat belian.

  • Rumah berhampiran dengan loji kumbahan (IWK). Memang sukar nak terjual., malah akan memberi kesan penurunan harga.

 

5.  Menetapkan Harga Pasaran Yang Paling Tinggi Ketika Berunding Dengan Pembeli Sebelum Turunkan Harga.

Tetapkan harga jualan rumah bermula dengan tawaran tertinggi sedikit dari harga jual yang anda mahu.

Jika anda ingin jual dengan harga RM 350 000 misalnya, harga iklan pada RM 380 000 adalah berpatutan untuk ditawarkan.

 

 

Langkah 2

TETAPKAN KOS JUAL RUMAH

3 PERKARA YANG ADA DALAM KOS JUAL RUMAH

1. Kos Khidmat Peguam 

Benar, sebagai penjual rumah anda ada pilihan sama ada untuk menggunakan khidmat peguam atau tidak perlu peguam. Kerana anda boleh bayar peguam pembeli untuk mereka uruskan kerja pengurusan seperti mengeluarkan caj ke atas hakmilik dari bank dan pemfailan cukai. Kos ini sekitar RM2000 ke RM3000.

Pastinya Lantik peguam sendiri adalah lebih baik kerana mereka akan jaga kepentingan anda. Tapi ianya melibatkan kos yang tinggi. Peguam pembeli tidak mewakili anda sekiranya berlaku perkara yang tidak diduga (tidak ada tanggungjawab untuk melindungi kepentingan anda).

 

 

2. Kos Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) Atau Real Property Gain Tax (RPGT)

Cukai merupakan salah satu sumber pendapatan negara. Pembayar Cukai adalah Hero Negara. Kadar cukai yang dikenakan bergantung juga kepada berapa lama anda dah beli hartanah tersebut.

Kerajaan Malaysia menetapkan bahawa, Bermula 2019, cukai hartanah untuk individu dan penduduk tetap adalah seperti berikut:

– Jualan pada tahun pertama hingga tahun ketiga: 30%
– Jualan pada tahun keempat: 20%
– Jualan pada tahun kelima: 15%
– Jualan pada tahun keenam dan seterunya: 5%.

Borang CKHT 1A pila adalah borang yang perlu diisi oleh pemilik hartanah apabila mereka ingin menjual hartanah. Borang tersebut boleh dimuat turun di sini: BORANG CKHT 1A

Cukai ini dikira dari tarikh penjual rumah tandatangan perjanjian jual beli S&P/SPA atau tarikh memorandum pindah milik (MOT).

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) Dikira selepas ditolak harga belian dan perbelanjaan lain yang terlibat seperti di bawah:

  1. Kos Ubah Suai Rumah (Renovation)

  2. Duti Setem

  3. Yuran Guaman

  4. Bayaran Iklan

  5. Komisyen Jualan Berkaitan

  6. Bayaran Pentadbiran

3. Lock In Period (Penalti Dari Bank)

Kebiasanya 3 ke 5 tahun sesetengah bank mengenakan penalti jika anda jual dalam suatu tempoh . Ini dipanggil sebagai penalti Lock-in Period setelah anda mendapat pinjaman.

Bank akan kenakan penalti ini ke atas hutang asal dan kadar penalti boleh jadi sekitar 2% ke 5%. Contohnya, jika hutang asal anda ialah RM 300,000 dan kadar penalti ialah 4%, anda perlu bayar penalti sebanyak RM 12,000.

Saya cadangkan anda semak surat tawaran pinjaman semasa beli rumah, untuk pastikan terma penalti ini. Ada pakej pinjaman, tiada lock-in-period.

 

 

Langkah 3

DOKUMEN PENTING YANG PERLU DISEDIAKAN UNTUK JUAL RUMAH

7 Jenis Dokumen Yang Perlu Anda Sediakan

Sediakan dari awal dokumen yang diperlukan untuk menjual hartanah. Antara dokumen yang ada perlu sediakan adalah seperti berikut.

1.    Salinan geran (sama ada geran individu, strata mahupun geran induk)

2.    Pejanjian jual beli/ Deed of assignment.

3.    Loan Agreement/ Perjanjian Pembiayaan dengan Bank.

4.    Salinan IC kesemua pemilik rumah.

5.    Salinan cukai tanah terkini

6.   Salinan cukai pintu terkini

7.    Power of Attorney *sekiranya ada.

Anda perlu serahkan dokumen 1 – 4 untuk mereka drafkan perjanjian jual beli. Yang selebihnya setelah perjanjian jual beli ditandatangan.

 

 

Langkah 4

LAKUKAN AKTIVITI PEMASARAN JUALAN RUMAH ANDA

Bagaimana untuk membuat Strategi Pemasaran Rumah anda ?

Setelah Pemasaran Hartanah adalah penentu kepada rumah anda dapat terjual atau pun tidak, jika tidak iklankan, para bakal pembeli tidak akan tahu kewujudan hartanah anda.

       1.    Pemasaran Secara Online

Ada beberapa medium iklan yang anda boleh gunakan:

a.  Mudah.my

b.  Propwall

c.  Media Sosial (FB/ Instagram)

d.  iProperty

e.  Propertyguru

Di Malaysia ni, platform yang paling popular untuk tempat iklan jual beli rumah adalah di mudah.my, fb, instag. Manakala iProperty dan Propertyguru  popular untuk hartanah yang ekslusif tapi terhad kepada ejen hartanah sahaja. Jika anda nak senaraikan di medium ni, kena gunakan khidmat ejen hartanah kerana ejen hartanah mempunyai akses untuk pemasaran.

Bila iklankan rumah, pastikan foto jelas dan realiti menampakkan fizikal rumah tersebut. Pastikan juga maklumat rumah lengkap dan memenuhi syarat dokumen. Butiran rumah minimum yang mesti ada ialah:

a.  Alamat dan Lokasi rumah (Hartanah untuk dijual)
b.  Kemudahan Jalan Ke Rumah
c.  Bilangan bilik tidur dan bilik mandi
d.  Status pegangan rumah (Freehold atau Leasehold)
e.  Lot bumi atau bukan lot bumi
f.   Kawasan persekitaran rumah (kejiranan)
g.  Fasiliti berdekatan rumah (KKemudahan Awam: Sekolah, Dewan, Kedai, Klinik)
h.  Keluasan Rumah dan Tanah

 

2.    Pemasaran Secara Offline

      Maksud pemasaran secara offline adalah seperti berikut:

a.  Meletak Banner di pagar rumah (Kos murah bawah RM 20 boleh dapat)

b.  Iklan secara sembang dengan kejiranan (Percuma)

c.  Edar Flyer dari rumah ke rumah.

3. Pantau Hasil Pengiklanan Secara Berterusan

Bila dah buat pengiklanan secara Online dan Offline, seterusnya pantau berapa orang yang dah hubungi untuk pertanyaan tentang hartanah.

 

Langkah 5

ADA BAKAL PEMBELI YANG BERMINAT DENGAN RUMAH (HARTANAH)

Setelah mendapat beberapa bakal pembeli yang berminat untuk membeli rumah anda, seterusnya beberapa proses perlu dibuat sebelum meneruskan proses dokumen dan pinjaman bank.

 1.    Pastikan rumah anda dalam keadaan baik dan tiada kerosakan sebelum bakal pembeli datang tengok rumah.

Jika dah tentukan hari temujanji pastikan rumah anda dalam keadaan baik agar bakal pembeli dapat membuat berpuas hati dengan hartanah kediaman anda.

 

 2.    Semakan latar belakang bakal pembeli

Sebagai penjual rumah, beberapa soalan perlu ditanya kepada bakal pembeli supaya dapat memudahkan urusan dikemudian hari. Antara pertanyaan asas adalah:

      • Jarak tempat kerja dengan rumah yang ingin dibeli ? Supaya memudahkan urusan pembeli agar rumah ini sesuai untuknya atau tidak. Jika berulang alik kerja 

      • Nak datang tengok rumah bersama keluarga atau berseorangan ? Jika bakal pembeli telah berkahwin, seeloknya datang bersama suami atau isteri agar mudah membuat keputusan bersama.

      • Biasa dengan kawasan sekitar taman perumahan ? Jika bakal pembeli bersunguh-sungguh untuk mendapatkan rumah di sekitar kawasan taman perumahan, pasti telah mengkaji terlebih dahulu tentang selok belok kawasan.

      • Mencari rumah untuk disewakan atau rumah untuk duduk ? Kebiasaanya bakal pembeli akan melihat potensi rumah tersebut untuk dijadikan rumah sewa supaya senang untuk mencari penyewa.

   3.    Bertanya tentang pesediaan kewangan sebelum membeli rumah

Bila bercakap tentang aspek kewangan, mungkin agak sensitif bagi sesetengah individu. Oleh yang demikian, soalan tentang kewangan cukup sekadar seperti di bawah:

      • Tuan/Puan pernah merujuk kepada Bank sebelum ini tentang kelayakan pinjaman  ? Pembeli yang serius biasanya akan melakukan semakan di bank berapa kelayakan yang layak untuk dibeli.

      • Tuan/Puan sudah ambil makluman tentang berapa kos deposit dan guaman yang perlu disediakan ? Fahami isu kewangan bakal pembeli, jika bakal pembeli rumah maklum yang mereka tidak banyak modal untuk deposit, sebagai pembeli boleh cadangkan untuk penggunaan akaun 1 KWSP untuk digunakan sebagai deposit rumah.

Langkah 6

BAKAL PEMBELI DAH MUKTAMAD BERSETUJU UNTUK TERUSKAN PEMBELIAN

Setelah bakal pembeli dah tengok rumah dan berminat untuk teruskan pembelian, maka Proses Permohonan Pembelian Rumah Bermula. Terdapat 7 langkah yang perlu di laksanakan iaitu:

10 Proses Pembelian Rumah

 

1. Permulaan Proses Beli Rumah, Pembeli kena Tandatangan Letter of Acceptance (LOA) atau Letter of Offer (LO) :

Pembeli kena tandatangan Letter of Acceptance atau Letter of Offer yang telah disediakan oleh Juru Runding Hartanah. Peranan Juru Runding Hartanah adalah sangat penting sebagai pemudah cara urusan jual beli rumah agar sesuatu proses mengikut undang – undang dan terjamin.

Dan paling penting, pastikan dulu Juru Runding Hartanah  tu berdaftar secara sah dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH atau BOVAEA).

 

2. Pembeli membayar booking fee pembelian rumah. 

Pembeli membayar jumlah 2 atau 3% daripada harga rumah sebagai bayaran booking. Pastikan booking ni dibayar kepada syarikat ejen hartanah atau syarikat guaman. Biasanya, Selagi loan tak lulus, pembeli tak boleh sign SPA (Sales and Purchase Agreement).

Elakkan membuat bayaran kepada mana-mana individu, baik ejen atau owner rumah.

 

3. Pembeli perlu dapatkan bukti pemilikan daripada owner asal:     

Pastikan pemilik rumah asal (penjual) yang tandatangan pada LOA (Letter of Acceptance) atau Letter of Offer, pastikan pembeli atau ejen dapat salinan SPA pembelian untuk membuktikan penjual sebagai pemilik rumah yang sah.

 

4.  Pembeli yang diwakili oleh Juru Runding Hartanah Mula buat permohonan pinjaman perumahan dekat bank:         

Letter of Acceptance (LOA) digunakan untuk memohon pinjaman loan daripada pihak bank untuk pembelian rumah. Teknik yang berkesan adalah, pastikan permohonan pinjaman perumahan di mohon minimum 4 bank secara serentak.

 

5.  Proses seterusnya adalah  mendapatkan hidmat Peguam Hartanah yang berpengalaman.

Khidmat Peguam Hartanah adalah diperlukan pada peringkat ini. Pastikan Peguam Hartanah yang ada kepakaran dalam bidang pengurusan hartanah untuk siapkan SPA (Sales and Purchase Agreement).

 

6.  Bila pinjaman perumahan telah diluluskan, baru pembeli tandatangan

Dokumen yang kena ditandatangan adalah dokumen SPA (Sales and Purchase) dan pastikan pembel mendapatkan satu pinjaman yang dah diluluskan sebelum tandatangan dokumen SPA (Sales and Purchase)

PENTING: Jangan tandatangan Dokumen SPA (Sales and Purchase) selagi belum ada minima 1satu pinjaman yang telah lulus.

 

7.  Pembeli perlu jelaskan baki 7%. untuk proses tandatangan SPA (Sales and Purchase):

Pembeli kena bayar baki 7% deposit pembelian rumah. Sebelum ini pembeli telah bayar 3% dari harga rumah. Jumlah ni kita perlu cukupkan sampai 10% dari harga rumah sebelum tandatangan SPA (Sale and Purchase)

 

8.  Selalu Follow Up Peguam Hartanah yang uruskan proses jual beli rumah:

Dalam peringkat ini, penjual kena tunggu 3 hingga 6 bulan untuk pihak bank membayar penjual jumlah yang tertunggak (baki 90%, lepas dah bayar duit down payment 10%).

Follow up peguam untuk pastikan peguam melaksanakan amanah yang diberikan dengan cepat dan teliti.

 

9.  Peguam akan uruskan 100% untuk anda daripada sini:                                               

Apabila Bank dah jelaskan kesemua jumlah tertunggak kepada penjual. Peguam akan uruskan proses pengambilan kunci sebelum diserahkan kepada pembeli rumah.

 

10.  Peringkat Akhir yang ditungu-tunggu oleh pembeli, Masa untuk dapatkan kunci rumah !:

Tahniah kepada pembeli kerana telah berjaya proses pembelian rumah. Pemilik rumah atau penjual rumah akan mengosongkan rumah supaya pemilik baru dapat menduduki rumah berkenaan.

Kesimpulan

Terima Kasih kerana sudi membaca artikel saya ini. Saya harap artikel panduan dan cara jual rumah ini dapat memberi bantuan kepada anda yang berhasrat nak jual rumah. Jika anda ada pertanyaan atau pendapat, bolehlah ajukan kepada saya melalui no di bawah. Terima kasih.

 

Mencari Ejen Hartanah ?

PERHATIAN !

ADAKAH ANDA SEDANG MENCARI EJEN HARTANAH UNTUK MENGURUSKAN JUAL BELI HARTANAH DI SEKITAR BANDAR KUANTAN PAHANG ?

JIKA YA, TERUSKAN MEMBACA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Saya SHAH ZAIDI Perunding Hartanah Berdaftar dengan LPPEH (Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah & Pengurus Hartanah Malaysia). (REN 14352). Berpengalaman lebih 9 tahun dalam bidang Hartanah.

 

Apa yang boleh saya bantu Tuan / Puan ?

Saya berbesar hati ingin membantu anda memudahkan segala urusan dalam proses sewaan, jualan dan belian rumah/hartanah.

ANDA NAK JUAL RUMAH ?
ANDA NAK CARI HARTANAH ?

– Bercadang untuk jual rumah.
– Nak Semak Harga Rumah Terkini
– Nak beli rumah pertama, kedua, ketiga ? No Problem, saya boleh bantu.
– Nak tahu anda layak untuk memiliki rumah ataupun tidak?
– Nak mencari penyewa ?
– Takut ditipu dan scam ?

Adakah Anda Sedang Mencari Ejen Hartanah Untuk Menguruskan Jual dan Beli Hartanah Di Sekitar BANDAR KUANTAN PAHANG . Saya sedia membantu anda.

 

Kenapa Perlu Melantik Ejen Untuk Jual Beli Rumah?

Adakah Anda Mempunyai Masalah Seperti Di Bawah?

– Tidak tahu nilai pasaran terkini hartanah anda.
– Tidak tahu di mana untuk mengiklankan rumah anda.
– Pening dengan pembeli yang bermasalah.
– Buang masa dengan pembeli yang tidak serius.
– Nak beli rumah tetapi takut ditipu.
– Tidak tahu kelayakan pinjaman rumah.
– Takut deposit hangus bila pinjaman rumah gagal

 

KENAPA ANDA PERLU MELANTIK EJEN JUAL RUMAH TANAH @ PERUNDING HARTANAH BERDAFTAR BANDAR KUANTAN PAHANG UNTUK URUSKAN JUAL BELI RUMAH?

Pihak kami mempunyai kepakaran dalam proses jual beli rumah. Proses jual beli rumah adalah penting dan perlu difahami oleh pemilik rumah dan juga pembeli. Sekiranya tersilap atau cuai, ianya akan memberi kesan kepada kedua-dua pihak.

Sekiranya anda ingin menjual atau membeli rumah tanpa menggunakan khidmat Ejen Jual Rumah Tanah @ Perunding Hartanah Berdaftar BANDAR KUANTAN PAHANG, anda hendaklah mahir bagaimana prosedur jual beli itu berlaku.

Untuk menjimatkan masa anda, lantiklah Ejen Jual Rumah Tanah @ Perunding Hartanah Berdaftar BANDAR KUANTAN PAHANG bagi membantu anda kerana anda boleh menjimatkan masa anda kerana saya yakin anda memerlukan lebih masa untuk urusan keluarga dan kerja hakiki anda.

 

Peranan Ejen Hartanah

Ejen hartanah berperanan sebagai pemudahcara dan wakil dari pihak pemilik dan pembeli dalam urusan jual beli sehingga semua urusan selesai.

Ini akan membantu menjimatkan masa serta memudahkan urusan anda jika ingin menjual ataupun membeli rumah.

 

APA TUGAS & TANGGUNGJAWAB SAYA ?

1. MENGURUS
Menguruskan Jual / Beli / Sewa hartanah anda

2. PINJAMAN
Menguruskan proses pinjaman hartanah anda

3. KELAYAKAN
Menyediakan senarai hartanah yang bersesuaian dengan citarasa, keperluan dan kelayakan anda

4. RUNDINGAN
Menyediakan khidmat rundingan untuk pelaburan hartanah anda

5. JUAL SEGERA
Memliki rangkaian yang besar bagi memastikan hartanah anda terjual dengan segera

6. SEMAKAN
Membuat semakan awal kepada bakal pembeli hartanah anda

7. NILAI PASARAN
Membantu mendapatkan anggaran Nilai pasaran (Market Value) hartanah anda

8. KHIDMAT GUAMAN
Membantu menyediakan khidmat guaman dalam prses penyediaan perjanjian jual beli (S&P) dan pindah nama

Perkhidmatan Jual/beli Meliputi Jenis Hartanah Seperti:

1. Rumah Banglo.
2. Kondominium.
3. Pangsapuri.
4. Lot Rumah kedai.
5. Rumah Teres kos Sederhana & Kos Mewah.
6. Lot- Lot tanah.

 

Anda tidak perlu membayar apa-apa selagi hartanah anda tidak terjual.
Tiada fee/bayaran untuk khidmat nasihat & info yang diberikan.
Nota : Segala maklumat yang diberikan adalah semata-mata untuk tujuan proses semakan harga pasaran hartanah sahaja dan ianya sulit dan tidak akan diberikan kepada pihak ketiga.

 

Anda rasa berminat?

Sila hubungi saya

Saya Agent Hartanah Berdaftar BANDAR KUANTAN PAHANG sedia bantu anda jual rumah dengan memberi konsep asas cara jual rumah hingga proses akhir.

 

Shah Zaidi
Perunding Hartanah BANDAR KUANTAN PAHANG (PROPERTY AGENT KUANTAN PAHANG)
REN 14352
Kuantan, Indera Mahkota, Pekan, Indera Sempurna, Tanjung Lumpur, Tok Sira, Kubang Buaya, Alor Akar, Pelindung, Kempadang, Bukit Istana, KotaSAS, Beserah, Balok, Gebeng, Sungai Ular, Sungai Karang Darat, Bukit Goh, Aspa Cottage, Bandar Damansara Kuantan, Bukit Sekilau, Bukit Setongkol, Cenderawasih, Semambu, Gambang, Temerloh, Jengka, Jerantut, Bentong, Janda Baik, Karak, Raub, Bukit Rangin, Bukit Rangin Perdana 2, Bukit Rangin Damai, Bukit Rangin Aman, Permatang Badak, Permatang Badak Maju, Permatang Badak Baru, Permatang Badak Perdana, Permatang Badak Jaya, Sungai Isap, Sungai Isap Perdana, Sungai Isap Damai, Sungai Isap Murni, Sungai Isap Jaya, Pandan Damai, Kampung Pandan, Kampung Baru Pandan, Pandan Aman, Pandan Sejahtera, Pandan Perdana, Pandan Makmur, Taman Tas, Taman Tas Ria, Taman Tas Jaya, Seri Damai, Sri Damai, Seri Damai Aman, Kemaman, 

 

Nota  : Cara Jual Rumah Di KUANTAN , Ejen Hartanah Kuantan Bantu Urusan Jual dan Beli Rumah Anda Dengan Cepat Melalui Perunding Hartanah Berdaftar Di Bandar Kuantan Pahang

 

 

 

Sharing is caring!

Share

Facebook Comments