Cara Jual Rumah Sendiri Tanpa Guna Khidmat Ejen Hartanah ?

Bagaimana cara nak jual rumah tanpa guna khidmat ejen hartanah ?. Sebab saya tak reti nak berurusan dengan ejen hartanah – En Arip, Seri Kembangan Selangor (Pemilik Rumah)

Apa Yang Anda Perlu Lakukan Untuk Jual Rumah Sendiri:

Langkah Pertama adalah:

 

1. Semak Harga Semasa Rumah (Check Market Value)

Harga rumah yang kita beli dulu berbeza dengan harga rumah pada tahun semasa kita ingin jual jika lebih dari 5 tahun atau 10 tahun ke atas. Faktor lokasi dan kemudahan yang semakin membangun merupakan faktor harga rumah meningkat, namun ada juga kes harga rumah menurun kerana beberapa faktor seperti berada di dalam kawasan banjir yang baru beberapa tahun berlaku, ataupun berlaku tanah runtuh di kawasan sekitarnya.

Nak semak market value hartanah boleh guna cara berikut:

 

  • Semak dengan Perunding Hartanah Berdaftar Secara Percuma : KLIK SINI 

  • Atau semak melalui Penilai melalui Jurubank, Mortgage

Jika melalui Mortgage, klien utama mereka adalah Perunding Hartanah atau Pembeli Rumah bukan Pemilik. Maklumat yang diperlukan untuk membuat semakan nilai harga rumah adalah seperti: Jenis rumah, alamat lengkap, bilangan bilik, saiz lot dan binaan rumah, kedudukannm lot, butiran ubai suai sekiranya ada dan kos renovation yang terlibat.

Nota: Jika ada ubah suai (renovation) melibatkan struktur, mesti ada kebenaran daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang terlibat. Sebagai contoh Unit Bangunan, Unit Perancangan Bandar dan Desa.

2. Buat Kaji Selidik Pesaing dan Permintaan Belian Rumah

Bila buat kajian tentang pesaing dan permintaan secara tidak langsung kita dapat mengenal pasti berapa harga rumah yang sesuai untuk dijual. Supaya ianya tidak terlalu tinggi dan juga tidak terlalu rendah, dan yang penting masih di dalam anggaran harga pasaran rumah yang telah di nilai oleh Jurunilai sebagai indikatif pasaran.

Harga sangat memainkan peranan untuk kita mendapatkan pembeli, agar sama-sama berpuas hati (win-win situation). Sebagai contoh, jika harga pasaran rumah RM 250,000 yang telah dinilai oleh Jurunilai, tetapi dalam masa yang sama pemilik rumah berdekatan pula jual dengan harga RM 200,000 sudah pasti rumah kita susah untuk terjual. So nilai yang terbaik boleh letak harga permulaan RM 230,000 iaitu tidak jauh paras harga pesaing.

Nota: Faktor-Faktor Rumah Susah Nak Dijual Harga Tinggi Jika:

  • Rumah yang mengalami Kerosakan: Pastikan kita sebagai tuan rumah memperbaiki terlebih dahulu rumah berkenaan terutamanya kerosakan besar.

  • Rumah berhampiran dengan Loji Kumbahan Terbuka: Rumah berdekatan dengan loji agak sukar untuk diletakkan harga semasa kerana faktor gangguan bau.

  • Rumah berhampiran pencawang eletrik (TNB Power Line): Kebiasannya lokasi rumah bersebelahan pencawang sukar untuk dijual harga semasa kerana faktor pemandangan yang terhad oleh pencawang.

  • Rumah pangsapuri unit paling atas: Rumah unit paling tinggi agak berisiko sekiranya jika lift mengalami kerosakan, kebiasaanya harga rumah paling atas lebih rendah berbanding unit di bawah.

 3. Ambil Kira Kos Jualan Yang Terlibat

Ingatkan pembeli sahaja yang kena keluarkan kos , pemilik pun ada kos yang terlibat selain daripada kos baik pulih rumah. Jom kita lihat apa kos terlibat

A.  Kos CKHT (Cukai Keuntungan Harta Tanah) / RPGT (Real Property Gain Text)

Cukai keuntungan hartanah tanah (CKHT) dikenakan untuk jualan dalam tempoh 5 tahun daripada tarikh belian. Kadar CKHT adalah seperti berikut:

  • Jualan pada tahun pertama hingga tahun ketiga: 30%

  • Jualan pada tahun keempat: 20%

  • Jualan pada tahun kelima: 15%

  • Jualan pada tahun keenam dan seterunya: tiada cukai.

Macam mana nak buat penjimatan daripada bayar Cukai Keuntungan Hartanah ni ? KLIK SINI

B.  Kos Peguam : Lantikan ini ada kos untuk fi professional peguam. Kita boleh rujuk ke kalkulator fi peguam. Bahagian yang relevan ialah ‘Legal Fee – Sale & Purchase Agreement/ Loan Agreement’.

C.  Penalti Lock In Period: Jika menjual rumah dalam tempoh 3-5 tahun dari tarikh pembelian. Kadar polisi berbeza mengikut polisi bank dan kebiasannya dalam 3% dari penilaian rumah.

4. Sediakan Dokumen Penting Yang Diperlukan Untuk Jual Rumah Sendiri

Nak menjual rumah ni ada beberapa dokumen yang perlu disediakan:

  1. Kad pengenalan

  2. Salinan perjanjian jual beli semasa belian

  3. Salinan geran

  4. Penyata pinjaman terkini

  5. Bil cukai pintu dan cukai tanah

  6. Bil penyelenggaraan

  7. Bil utiliti

Untuk Dokumen 1 – 4 diperlukan peguam sebelum buat perjanjian jual beli. Manakala bil cukai pintu dan cukai tanah, penyelenggaraan dan utiliti, peguam akan minta selepas tandatangan perjanjian. Sebelum proses tukar nama di pejabat tanah.

5. Strategi Marketing Cara Nak Buat Pemasaran Rumah Yang Dijual,

Bila Dah Selesai Dokumen, Jom Buat Pemasaran Jualan Rumah Pula (Marketing)

Kita ada rumah untuk dijualkan, pemasaran merupakan aspek terpenting supaya kita dapat membuat hebahan kepada orang bahawa kita ada aset yang hendak dijual. Boleh dibuat secara Offline dan Online. Pemasaran Offline ni secara berhadapan terus dengan bakal pembeli, bersua muka sama ada orang yang telah lama kita kenal sebagai contoh rakan sekerja, kawan-kawan waktu belajar mahupun orang yang baru kita jumpa, seperti orang yang kita jumpa di majlis perkahwinan, jamuan hari raya antara agensi dan lain-lain. Letak banner di depan rumah juga lebih efektif kerana orang yang lalu dapat info tentang ada rumah nak dijual.

Pemasaran Online merupakan pemasaran yang paling popular kerana sekarang ini orang ramai lebih ramai menggunakan teknologi canggih di hujung jari. Pemasaran Internet melalui media sosial seperti Facebook, Tweater, Instagram, Whatsapp mendapat sambutan golongan muda dan golongan belia. Platform yang banyak trafik golongan belia mencari rumah adalah mudah.my. Namun mudah.my dah kenakan fees RM 5 untuk sesuatu pos iklan. Untuk dapatkan iklan yang berpotensi, ianya perlu berterusan di lakukan agar tidak di tolak kebelakang oleh iklan-iklan baru dari orang lain.

Proses jualan rumah kita tersebut lebih mudah dengan menggunapakai elemen pemasaran yang bersesuaian saamada guna offline mahupun online. Pilihan di tangan kita, yang paling penting kena pandai menggunakan peluang yang ada.

Kesabaran juga perlu ada, selepas dah buat pemarasan bersedialah untuk menerima panggilan daripada pembeli yang nak tanya tentang rumah setiap masa. Apa setiap masa ? ya 24 jam akan dihubungi tidak kira masa khususnya jika pembeli anda dari pemasaran online.  Ada kawan saya yang nak jualkan rumah, tapi tiada masa nak melayan pertanyaan pembeli 24 Jam, beliau hanya lantik ejen sahaja, biarkan Ejen Hartanah Berdaftar sahaja yang menguruskan pembeli. Aman dan mudah katanya. Pilihan masing-masing tiada paksaan dalam urusan jual beli hartanah.

Langkah Seterusnya Pula Adalah:

6. Jom Bawa Pembeli Tengok Rumah (Viewing)

 

Ok, so Iklan dah dibuat dan telah mendapat potensi pembeli yang berminat untuk tengok rumah, apa yang perlu kita buat seterusnya adalah membawa bakal pembeli tersebut untuk tengok rumah kita yang nak dijual tersebut, tunjukkan lokasi kejiranan serta kawasan bersebelahan rumah.

Kita perlu nyatakan Kelebihan kawasan tersebut. Ruang dalaman rumah perlu di tunjuk jika ada kerosakan kecil atau besar nyatakan dengan jujur. Contohnya masalah paip tersumbat, longkang mengalami mendapan dan sebagainya. Bincang kos berkaitan kadang-kadang sebagai tuan rumah ada yang menggelak untuk menerangkan keadaan semasa rumah, bimbang menanggung kos yang besar. Namun lambut laun akan di pertikaikan oleh pembeli, so jujur adalah terbaik.

Jika pembeli berminat, Alhamdullilah, namun jika pembeli kata “Saya fikirkan dulu”, “saya bincang dulu dengan suami/ isteri” boleh follow up semula pembeli dalam beberapa hari berikutnya. Rejection ini ada berbagai-bagai jenis, so kita sebagai tuan rumah yang sanggup untuk menjual rumah tanpa khidmat ejen kena menghadapi situasi penolakan dengan sabar sebagaimana ejen yang diluar sana hadapi setiap hari.

Langkah Seterusnya (Setelah Pembeli Serius Berminat) Adalah:

7. Melantik Peguam Hartanah.

Apabila pembeli berkelayakan dan telah dibuat pinjaman di mana-mana bank, lantikan peguam perlu dibuat. Lantikan peguam adalah untuk urusan Loan dan SPA (Sales And Purchases Document) Disebabkan kita bukan dari bidang undang-undang hartanah, maka proses mencari peguam yang mahir perlu dilakukan agar tidak tersilap langkah. Kerana peranan peguam dalam jual beli hartanah sangat penting dalam perjanjian kedua-dua pihak. Walaupun dengan melantik Ejen Hartanah Berdaftar lebih memudahkan dan selamat, namun kita sebagai tuan rumah nak merasa pengalaman menjual rumah sendiri amat digalakkan.

Kalau anda nak tahu, peguam hartanah ini ada bidang masing-masing. Ada yang pakar bab Low Cost Housing (Rumah Teres Kos Rendah/ Flat Kos Rendah/ PPRT), ada yang pakar High End Housing (Rumah Banglo/ Rumah Berkembar/ Rumah Kondominium). Dan ada yang pakar standart housing yang biasa kita lihat sekarang adalah perumahan jenis Teres Kos Sederhana/ Apartment. Kebiasaanya Ejen Hartanah Berdaftar  ada kenalan peguam yang boleh kita jadikan rujukan.

8. Pembeli Rumah Dah Layak Pinjaman Rumah ? Jom Terus Serah Kunci. 

Setelah semuanya telah selesai, proses serahan kunci perlu dibuat kepada peguam. Pemilik dan pembeli akan dipanggil oleh peguam untuk menandatangani perjanjian yang telah disediakan oleh agensi guaman. Masa ni lawyer akan explain geran dan status rumah semua dah tukar hak milik dan semua dokumen berkaitan diserahkan kepada pembeli.

SEKIAN SAHAJA PROSES JUAL RUMAH SENDIRI TANPA EJEN HARTANAH

TERIMA KASIH.

SEKIRANYA ADA PERTANYAAN, TEKAN KLIK -> 0178078400

Sharing is caring!

Share

Facebook Comments