Cara Jual Rumah Sendiri Tanpa Guna Khidmat Perunding Hartanah

Bagaimana cara nak jual rumah sendiri tanpa guna khidmat ejen hartanah, sebab saya tak reti nak berurusan dengan ejen hartanah – En Arip, Seri Kembangan Selangor (Pemilik Rumah)

Apa yang kita perlu lakukan untuk jual rumah sendiri:

Langkah Pertama adalah:

1. Semak Harga Semasa Rumah (Check Market Value)

Harga rumah yang kita beli dulu berbeza dengan harga rumah pada tahun semasa kita ingin jual jika lebih dari 5 tahun atau 10 tahun ke atas. Faktor lokasi dan kemudahan yang semakin membangun merupakan faktor harga rumah meningkat, namun ada juga kes harga rumah menurun kerana beberapa faktor seperti berada di dalam kawasan banjir yang baru beberapa tahun berlaku, ataupun berlaku tanah runtuh di kawasan sekitarnya.

Nak semak market value hartanah boleh guna cara berikut:

  • Semak dengan Perunding Hartanah Berdaftar Secara Percuma : KLIK SINI 
  • Atau semak melalui Penilai melalui Jurubank, Mortgage

Jika melalui Mortgage, klien utama mereka adalah Perunding Hartanah atau Pembeli Rumah bukan Pemilik. Maklumat yang diperlukan untuk membuat semakan nilai harga rumah adalah seperti: Jenis rumah, alamat lengkap, bilangan bilik, saiz lot dan binaan rumah, kedudukannm lot, butiran ubai suai sekiranya ada dan kos renovation yang terlibat.

Nota: Jika ada ubai suai (renovation) melibatkan struktur, mesti ada kebenaran daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang terlibat. Sebagai contoh Unit Bangunan, Unit Perancangan Bandar dan Desa.

2. Buat Kaji Selidik Pesaing dan Permintaan Belian Rumah

Bila buat kajian tentang pesaing dan permintaan secara tidak langsung kita dapat mengenal pasti berapa harga rumah yang sesuai untuk dijual. Supaya ianya tidak terlalu tinggi dan juga tidak terlalu rendah, dan yang penting masih di dalam anggaran harga pasaran rumah yang telah di nilai oleh Jurunilai sebagai indikatif pasaran.

Harga sangat memainkan peranan untuk kita mendapatkan pembeli, agar sama-sama berpuas hati (win-win situation). Sebagai contoh, jika harga pasaran rumah RM 250,000 yang telah dinilai oleh Jurunilai, tetapi dalam masa yang sama pemilik rumah berdekatan pula jual dengan harga RM 200,000 sudah pasti rumah kita susah untuk terjual. So nilai yang terbaik boleh letak harga permulaan RM 230,000 iaitu tidak jauh paras harga pesaing.

Nota: Faktor-Faktor Rumah Susah Nak Dijual Harga Tinggi Jika:

  • Rumah yang mengalami Kerosakan: Pastikan kita sebagai tuan rumah memperbaiki terlebih dahulu rumah berkenaan terutamanya kerosakan besar.
  • Rumah berhampiran dengan Loji Kumbahan Terbuka: Rumah berdekatan dengan loji agak sukar untuk diletakkan harga semasa kerana faktor gangguan bau.
  • Rumah berhampiran pencawang eletrik (TNB Power Line): Kebiasannya lokasi rumah bersebelahan pencawang sukar untuk dijual harga semasa kerana faktor pemandangan yang terhad oleh pencawang.
  • Rumah pangsapuri unit paling atas: Rumah unit paling tinggi agak berisiko sekiranya jika lift mengalami kerosakan, kebiasaanya harga rumah paling atas lebih rendah berbanding unit di bawah.

 KOS JUALAN RUMAH YANG TERLIBAT

Ingatkan pembeli sahaja yang kena keluarkan kos , pemilik pun ada kos yang terlibat selain daripada kos baik pulih rumah. Jom kita lihat apa kos terlibat.

1. Kos CKHT (Cukai Keuntungan Harta Tanah) / RPGT (Real Property Gain Text)

Cukai keuntungan hartanah tanah (CKHT) dikenakan untuk jualan dalam tempoh 5 tahun daripada tarikh belian. Kadar CKHT adalah seperti berikut:

  • Jualan pada tahun pertama hingga tahun ketiga: 30%
  • Jualan pada tahun keempat: 20%
  • Jualan pada tahun kelima: 15%
  • Jualan pada tahun keenam dan seterunya: tiada cukai.

Macam mana nak buat penjimatan daripada bayar Cukai Keuntungan Hartanah ni ? KLIK SINI

2. Kos Peguam : Lantikan ini ada kos untuk fi professional peguam. Kita boleh rujuk ke kalkulator fi peguam. Bahagian yang relevan ialah ‘Legal Fee – Sale & Purchase Agreement/ Loan Agreement’.

3. Penalti Lock In Period: Jika menjual rumah dalam tempoh 3-5 tahun dari tarikh pembelian. Kadar polisi berbeza mengikut polisi bank dan kebiasannya dalam 3% dari penilaian rumah.

 

DOKUMEN YANG PERLU DISEDIAKAN

Nak menjual rumah ni ada beberapa dokumen yang perlu disediakan:

  1. Kad pengenalan
  2. Salinan perjanjian jual beli semasa belian
  3. Salinan geran
  4. Penyata pinjaman terkini
  5. Bil cukai pintu dan cukai tanah
  6. Bil penyelenggaraan
  7. Bil utiliti

Untuk Dokumen 1 – 4 diperlukan peguam sebelum buat perjanjian jual beli. Manakala bil cukai pintu dan cukai tanah, penyelenggaraan dan utiliti, peguam akan minta selepas tandatangan perjanjian. Sebelum proses tukar nama di pejabat tanah.

 

CARA NAK BUAT PEMASARAN HARTANAH

Jom Kita Buat Pemasaran (Marketing)

Kita ada rumah untuk dijualkan, pemasaran merupakan aspek terpenting supaya kita dapat membuat hebahan kepada orang bahawa kita ada aset yang hendak dijual. Boleh dibuat secara Offline dan Online. Pemasaran Offline ni secara berhadapan terus dengan bakal pembeli, bersua muka sama ada orang yang telah lama kita kenal sebagai contoh rakan sekerja, kawan-kawan waktu belajar mahupun orang yang baru kita jumpa, seperti orang yang kita jumpa di majlis perkahwinan, jamuan hari raya antara agensi dan lain-lain. Letak banner di depan rumah juga lebih efektif kerana orang yang lalu dapat info tentang ada rumah nak dijual.

Pemasaran Online merupakan pemasaran yang paling popular kerana sekarang ini orang ramai lebih ramai menggunakan teknologi canggih di hujung jari. Pemasaran Internet melalui media sosial seperti Facebook, Tweater, Instagram, Whatsapp mendapat sambutan golongan muda dan golongan belia. Platform yang banyak trafik golongan belia mencari rumah adalah mudah.my. Namun mudah.my dah kenakan fees RM 5 untuk sesuatu pos iklan. Untuk dapatkan iklan yang berpotensi, ianya perlu berterusan di lakukan agar tidak di tolak kebelakang oleh iklan-iklan baru dari orang lain.

Proses jualan rumah kita tersebut lebih mudah dengan menggunapakai elemen pemasaran yang bersesuaian saamada guna offline mahupun online. Pilihan di tangan kita, yang paling penting kena pandai menggunakan peluang yang ada.

Kesabaran juga perlu ada, selepas dah buat pemarasan bersedialah untuk menerima panggilan daripada pembeli yang nak tanya tentang rumah setiap masa. Apa setiap masa ? ya 24 jam akan dihubungi tidak kira masa khususnya jika pembeli anda dari pemasaran online.  Ada kawan saya yang nak jualkan rumah, tapi tiada masa nak melayan pertanyaan pembeli 24 Jam, beliau hanya lantik ejen sahaja, biarkan Ejen Hartanah Berdaftar sahaja yang menguruskan pembeli. Aman dan mudah katanya. Pilihan masing-masing tiada paksaan dalam urusan jual beli hartanah.

Langkah Seterusnya Pula Adalah:

Jom Bawa Pembeli Tengok Rumah (Viewing)

Ok, so Iklan dah dibuat dan telah mendapat potensi pembeli yang berminat untuk tengok rumah, apa yang perlu kita buat seterusnya adalah membawa bakal pembeli tersebut untuk tengok rumah kita yang nak dijual tersebut, tunjukkan lokasi kejiranan serta kawasan bersebelahan rumah.

Kita perlu nyatakan Kelebihan kawasan tersebut. Ruang dalaman rumah perlu di tunjuk jika ada kerosakan kecil atau besar nyatakan dengan jujur. Contohnya masalah paip tersumbat, longkang mengalami mendapan dan sebagainya. Bincang kos berkaitan kadang-kadang sebagai tuan rumah ada yang menggelak untuk menerangkan keadaan semasa rumah, bimbang menanggung kos yang besar. Namun lambut laun akan di pertikaikan oleh pembeli, so jujur adalah terbaik.

Jika pembeli berminat, Alhamdullilah, namun jika pembeli kata “Saya fikirkan dulu”, “saya bincang dulu dengan suami/ isteri” boleh follow up semula pembeli dalam beberapa hari berikutnya. Rejection ini ada berbagai-bagai jenis, so kita sebagai tuan rumah yang sanggup untuk menjual rumah tanpa khidmat ejen kena menghadapi situasi penolakan dengan sabar sebagaimana ejen yang diluar sana hadapi setiap hari.

Langkah Seterusnya (Setelah Pembeli Serius Berminat) Adalah:

Melantik Peguam Hartanah.

Apabila pembeli berkelayakan dan telah dibuat pinjaman di mana-mana bank, lantikan peguam perlu dibuat. Lantikan peguam adalah untuk urusan Loan dan SPA (Sales And Purchases Document) Disebabkan kita bukan dari bidang undang-undang hartanah, maka proses mencari peguam yang mahir perlu dilakukan agar tidak tersilap langkah. Kerana peranan peguam dalam jual beli hartanah sangat penting dalam perjanjian kedua-dua pihak. Walaupun dengan melantik Ejen Hartanah Berdaftar lebih memudahkan dan selamat, namun kita sebagai tuan rumah nak merasa pengalaman menjual rumah sendiri amat digalakkan.

Kalau anda nak tahu, peguam hartanah ini ada bidang masing-masing. Ada yang pakar bab Low Cost Housing (Rumah Teres Kos Rendah/ Flat Kos Rendah/ PPRT), ada yang pakar High End Housing (Rumah Banglo/ Rumah Berkembar/ Rumah Kondominium). Dan ada yang pakar standart housing yang biasa kita lihat sekarang adalah perumahan jenis Teres Kos Sederhana/ Apartment. Kebiasaanya Ejen Hartanah Berdaftar  ada kenalan peguam yang boleh kita jadikan rujukan.

 

DAH LAYAK ? JOM SERAHAN KUNCI 

Setelah semuanya telah selesai, proses serahan kunci perlu dibuat kepada peguam. Pemilik dan pembeli akan dipanggil oleh peguam untuk menandatangani perjanjian yang telah disediakan oleh agensi guaman. Masa ni lawyer akan explain geran dan status rumah semua dah tukar hak milik dan semua dokumen berkaitan diserahkan kepada pembeli.

 

 

 

 

 

Sharing is caring!

Facebook Comments

46 thoughts on “Cara Jual Rumah Sendiri Tanpa Guna Khidmat Perunding Hartanah

  1. oprol evorter

    Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  2. oprolevorter

    Great blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

  3. gamefly free trial

    Hi to all, the contents existing at this web site are actually awesome for people experience, well,
    keep up the nice work fellows.

  4. how to get help in windows 10

    Hi are using WordPress for your blog platform?

    I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding expertise
    to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  5. gamefly free trial

    Howdy! This blog post could not be written much better!

    Looking at this post reminds me of my previous roommate!

    He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this post to him.
    Pretty sure he’ll have a great read. Thank you for sharing!

  6. gamefly free trial

    Hello would you mind letting me know which hosting company you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different
    browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price?
    Cheers, I appreciate it!

  7. gamefly free trial

    I am truly happy to glance at this weblog posts which contains plenty of useful
    facts, thanks for providing these kinds of data.

  8. gamefly free trial

    This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward
    to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social
    networks!

  9. gamefly free trial

    Thanks for every other informative site.

    The place else may just I get that kind of info written in such an ideal manner?

    I have a project that I’m just now operating on,
    and I have been on the glance out for such information.

  10. gamefly free trial

    I will right away clutch your rss as I can not in finding
    your e-mail subscription link or e-newsletter service.
    Do you’ve any? Kindly allow me know in order that I may subscribe.
    Thanks.

  11. gamefly free trial

    What i do not understood is in truth how you are not actually much more neatly-preferred than you may be
    now. You are so intelligent. You know thus significantly on the subject
    of this subject, produced me individually believe it
    from numerous numerous angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is something to
    do with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding.
    At all times handle it up!

  12. gamefly free trial

    Valuable information. Lucky me I found your website
    by chance, and I’m stunned why this coincidence
    didn’t came about earlier! I bookmarked it.

  13. gamefly free trial

    I loved as much as you’ll receive carried out right here.
    The sketch is tasteful, your authored material stylish.
    nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering
    the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  14. gamefly free trial

    I want to to thank you for this wonderful read!!
    I absolutely loved every bit of it. I have got you bookmarked
    to check out new stuff you post…

  15. tinyurl.com

    Attractive section of content. I just stumbled
    upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed
    account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you
    access consistently fast.

  16. ps4 best games ever made 2019

    Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
    Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!

    Carry on the superb work!

  17. quest bars cheap

    It’s fantastic that you are getting thoughts from this post as well as from our argument made
    at this time.

  18. quest bars cheap

    A motivating discussion is definitely worth comment. I do
    think that you ought to publish more on this subject,
    it may not be a taboo matter but generally people do not discuss such issues.
    To the next! Many thanks!!

  19. tinyurl.com

    After checking out a number of the blog posts on your web site, I seriously like your technique of writing a blog.

    I saved it to my bookmark site list and will be checking back
    soon. Please visit my web site too and tell me how you feel.

  20. how to get help in windows 10

    Having read this I thought it was extremely enlightening.

    I appreciate you spending some time and effort to put this article together.
    I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments.

    But so what, it was still worth it!

  21. plenty of fish dating site

    Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new
    to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking
    and checking back often!

  22. plenty of fish dating site

    Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may
    come back once again since i have book marked it.
    Money and freedom is the best way to change, may you be rich and
    continue to help other people.

  23. how to get help in windows 10

    certainly like your web site however you
    need to check the spelling on several of your posts. A number of them
    are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the reality then again I will definitely come back again.

  24. how to get help in windows 10

    Having read this I thought it was really enlightening.
    I appreciate you spending some time and effort to put this article together.

    I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting.
    But so what, it was still worth it!

  25. natalielise

    I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz respond as I’m looking to construct my own blog and
    would like to know where u got this from. thanks a lot pof natalielise

  26. plenty of fish dating site

    I blog often and I really appreciate your content. This article has truly peaked my interest.
    I am going to bookmark your site and keep
    checking for new information about once a
    week. I opted in for your RSS feed as well.

  27. plenty of fish dating site

    I’ve learn some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
    I surprise how much effort you put to make this type of great informative site.

  28. smore.com

    I like the valuable information you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
    I am quite sure I’ll learn many new stuff right here!
    Best of luck for the next! natalielise pof

  29. pof

    I visited many web pages but the audio feature for audio
    songs existing at this site is truly excellent.

  30. plenty of fish

    Hi, i think that i saw you visited my web site thus i
    came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my
    website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  31. plenty of fish dating site

    You can definitely see your skills within the
    article you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who
    aren’t afraid to mention how they believe. At all
    times follow your heart.

  32. plenty of fish dating site

    We stumbled over here from a different page and thought I
    might as well check things out. I like what I see so i am just following you.
    Look forward to checking out your web page yet again.

  33. minecraft games

    We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

  34. minecraft games

    I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I
    never found any interesting article like yours. It is
    pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  35. quest bars cheap

    Every weekend i used to pay a visit this site, for the reason that i wish
    for enjoyment, since this this website conations genuinely nice funny stuff too.

Comments are closed.