8 Perkara Yang Kita Boleh Gunakan Dengan Perlindungan Hibah Takaful

8 Perkara Yang Kita Boleh Gunakan Dengan Perlindungan Hibah Takaful
Saya ingin berkongsi tentang kepentingan perlunya ada takaful hibah buat keluarga:

1. Hutang rumah, hutang kereta dan apa jua hutang yang pernah kita buat, dapat membantu waris selesaikan hutang kita apabila meninggal dunia.

2. Hibah umpama hadiah harta untuk yang tersayang. Hibah sebagai wang hadiah kepada pasangan tanpa perlu melalui proses faraid bermaksud tiada siapa yang berhak untuk menuntut /mencabar wang tersebut pada waris si mati.

3. Pendidikan untuk masa depan anak-anak. Melalui Hibah, kita mampu mencipta Dana Pendidikan untuk anak-anak sekiranya kita meninggal sebelum mereka usia 18 tahun. Alhamdulillah.

4. Boleh jadikan satu Aset untuk keluarga tersayang terutamanya yang tiada harta fizikal, seperti hartanah.

5. Mencipta Pahala berterusan, kita boleh wakaf sebahagian dari pampasan takaful untuk kebahagiaan kita di alam barzakh/akhirat nanti melalui Sedekah.

6. Jika ketua keluarga meninggal dunia, isteri pula selama ini adalah suri rumah, macam mana isteri nak ada pendapatan tetap. Melalui hibah ini, mampu untuk jadikan modal berniaga untuk isteri meneruskan hidupnya.

7. Takaful Hibah Keluarga sebagai pengganti pendapatan keluarga sekiranya suami meninggal dunia.

8. Takaful Hibah sebagai pelengkap di antara suami isteri, saling ambik hibah, suami hadiah hibah untuk isteri, manakala isteri hadiah hibah untuk suami.

Namun, fakta menunjukkan 75% daripada kita terutamanya Melayu Islam tidak peka akan hal ini. Maka diwariskan kepada isteri dan anak-anak hutang serta beban yang tidak tertanggung. Lantas menjadi salah satu punca kepada masalah sosial dikalangan masyarakat kita.

Sedarlah sahabat sekalian.

“Tinggalkan keluarga kamu dalam keadaan berharta adalah lebih baik daripada tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta”.

Perlukan penerangan secara percuma, boleh terus hubungi saya shah zaidi, Perunding Takaful di Putrajaya.

0149887462

 

Sharing is caring!

Facebook Comments